Carl-Erik Hammarén var en svensk konstnär född i Helsingborg 1922. Han studerade konst vid flera lärosäten inklusive Slöjdföreningen, Valands målarskola, Konstakademien i Stockholm och i London och Paris.
1961 blev Hammarén konsthallsintendent vid Göteborgs konsthall och breddade verksamheten med tematiska samlingsutställningar och musikkonserter, vilket lockade nya besökarskaror och en yngre publik. Under hans ledning visades flera internationellt kända konstnärer som Jackson Pollock, Jean Fautrier och Joan Miró.
Hammarén organiserade även festivalen KomKom 1970, som blev omtalad för att blanda bild, musik, film och teater och ledde till en debatt om vad en konstinstitution skulle ägna sig åt. Men Hammaréns kontroversiella utställning ”Skräck” samma år, där en målning av konstnären Peter Dahl konfiskerades av polisen, ledde till djupa motsättningar med museiledningen.
Hammarén lämnade sedan sin tjänst vid Göteborgs konsthall och tog över som huvudlärare och biträdande skolchef på Hovedskous målarskola där han arbetade fram till sin död. Han avled hastigt i november 1990, samtidigt som en omfattande retrospektiv utställning med honom öppnade på Göteborgs Konsthall.
Carl-Erik Hammaréns betydelsefulla bidrag till den svenska konsthistorien ligger i hans nyskapande användning av färg och form samt i hans utmaning av gränserna för vad som ansågs vara möjligt inom konstvärlden. Hans verk fortsätter att inspirera konstnärer och konstälskare runt om i världen och han anses vara en av de mest framstående konstnärerna i den svenska konsthistorien.